Keresés ebben a blogban

2009. június 30., kedd

Tiramiszu receptek

Ananászos tiramisu
Hozzávalók: 1 ananász (cca. 1, 4 kg, jó helyette a konzerv is), 3 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg kristálycukor, 8 babapiskóta, 6 evőkanál ananászlé, 2 evőkanál kókuszlikőr, 3 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg mascarpone, 1,5 dl zsírszegény joghurt, 1/2 csokor borsmenta, 1 evőkanál kakaópor
Az ananászt felszeleteljük, héját levágjuk, fás közepét kimetsszük, húsát felszeleteljük. A vajat, vagy margarint serpenyőben felhevítjük, és megolvasztunk benne 5 dkg cukrot. Beleszórjuk az ananászdarabokat, és kb. 5 perc alatt megpároljuk. Közben időnként megkeverjük. Végül hűlni hagyjuk. A kókuszlikőrt elkeverjük az ananászlével. A babapiskótákat kb. 16X21 cm-es, 1,5 l-es jénai tál alján elosztjuk. Meglocsoljuk a kókuszlikőrrel elkevert ananászlével, és ráhalmozzuk az ananászdarabok felét. A tojássárgákat 3 evőkanál forró vízzel és a maradék cukorral robotgép habverőjével krémesre kikeverjük. Beleszórjuk a reszelt citromhéjat, és evőkanalanként hozzáadjuk a joghurttal simára kevert mascarponét. Belevegyítjük a vékony csíkokra metélt mentaleveleket, majd a massza felét a gyümölcsrétegre simítjuk. A maradék ananászból 3 darabot félreteszünk, a többit a krémre halmozzuk, végül befedjük a maradék krémmel. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A tiramisut közvetlenül fogyasztás előtt kakaóporral meghintjük.
Epres tiramisu (Lajos Mari)
Hozzávalók: 15 db. 8 x 8 cm-es kockához: 1 kg eper, 25 dkg mascarpone (azzuro), 13 dkg porcukor, 2 dkg vaníliás cukor, 4 db tojás sárgája, 2 dl tejszín, 1 tasak habfixáló, 30 dkg piskótalap, 6 evőkanál illatos likőr, Citromfű levélkék
15 db szép epret félreteszünk a többit félbe, negyedbe vágjuk. A mascarponét habosra keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és az egyenként hozzáadott tojás sárgákkal. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és a tojáskrémhez keverjük (egy kicsit híg lesz, nem baj). A piskóta lap felével kibélelünk egy szögletes tálat, meglocsoljuk a likőr felével. A krém kétharmadát a piskóta tetejére kenjük, belenyomkodjuk az epret, majd ráborítjuk a maradék piskóta lapot, meglocsoljuk a maradék likőrrel és bevonjuk a maradék krémmel. Felkockázzuk és a kockák közepébe, tesszük a félretett epret, és 6 órára a hűtőbe tesszük. Könnyű édesség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése